ФЕМИНИСТИЧКА АМЕРИКА У ПУТОПИСУ ЈЕЛЕНЕ ДИМИТРИЈЕВИЋ - Реба, Јована (Наслеђе, 2014)
У овом раду се анализира феминистичка структура путописа Нови свет или у Америци годину дана Јелене Димитријевић (1862-1945), српске књижевнице која је превазишла владајући стереотип о жени као пасивној конструкцији, зависној од мушкарца и домаћег огњишта, физички и духовно немоћној да се изрази у мушким доменима – уметничком стваралаштву, као и у активном чину путовања. Негирајући такве аспекте традиције, списатељица се приближила идејама о путовању као освајању знања, које није полно обележено и представља бенефит, како за путника, тако и за његову матичну земљу – као крајњег корисника освојеног знања. Проучавање животне и уметничке путање Јелене Димитријевић извршено је у складу је са савременим тенденцијама гинокритичке и феминистичке тенденције разоткривања женских заборављених, забрањених и маргинализованих књижевних текстова. Српска књижевница је покушала да емпиријски проучи проблематику женског ослобођења и феминистичког покрета, стил живота и обичаје модерног америчког друштва, али и да упозна и разуме историју и традицију новог континента. У закључним разматрањима наглашава се да овај путописни текст има већи значај у савременој српској феминистичкој књижевности него у години објављивања (1934), јер нам испуњава празнине у општем знању о америчком женском покрету, кроз непосредно искуство научнице која је у стању да га осветли и постављањем у компаративан однос са супротним Источним светом.