ЕЛЕМЕНТИ МЕТАПРОЗИ У ФАНТАСТИЧНІЙ ПРОЗІ ГОРАНА ТРИБУСОНА - Вівчар, Соломія (Наслеђе, 2014)
Статтю присвячено дослідженню елементів метапрози у фантастичних творах Горана Трибусона. Метапроза є важливим елементом постмодерністичного твору. Горан Трибусон, який є одним з представників групи хорватських фантастів (перших постмодерністів у хорватській літературі), у своїй прозовій творчості звертається до метапрози. Метою статті є дослідити існування метапрозових моделей у фантастичних оповіданнях і романі Г. Трибусона. У результаті дослідження вдалося виділити 3 моделі метапрози: жанрово гібридні твори, у яких мета прозовий компонент наявний у вигляді „оповідання в оповіданні”; фантастичне оповідання, у якому фантастичний компонент є вторинним і наявні роздуми про літературу; фантастичний твір з автобіографічним компонентом. Г. Трибусон використовує метапрозові елементи у творах, які не є міметичними, він створює гібридний художній світ, що складається як з фантастичної матриці так і з елементів реалістичного зображення.