УСПОН КА НЕБЕСКОМ: ХЕРМЕНЕУТИКА ЈОХАНА ГЕОРГА ХАМАНА КАО РАЗОТКРИВАЊЕ СМИСЛА И ИСТИНЕ КЊИЖЕВНОГ ДЕЛА - Цвијановић, Ведран (Наслеђе, 2014)
Овај рад залази у свеприсутно царство књижевне фикције и истине – темaтског поља од изузетне важности за књижевне теорије, почевши од античких времена па све до данас. Пошто је појам истине у књижевности уско повезан са свеопштим смислом књижевности, први део рада ће се позабавити теоријским разматрањима овог питања махом из доба антике, будући да су античке поетике поставиле саме темеље овог проблема. Хаман и његово тумачење, односно истраживање појма истине путем његових метода, заузимаће централни део овога рада. Хаман је, посебно у нашој рецепцији германистичких мислилаца, од специфичног значаја, будући да на овим просторима о њему готово једва да је писано, па би се било какав покушај истраживања вишеструког утицаја овог надасве јединственог и свевременог ирационалисте могао сматрати значајним помаком, док овај рад представља тек увод у причу о еминентном и енигматичном Магу са Севера.