ЕВРОПСКИ ПУТЕВИ И РАСКРСНИЦЕ У РОМАНУ РУСКИ ПРОЗОР ДРАГАНА ВЕЛИКИЋА - Веселиновић, Соња (Наслеђе, 2015)
У раду се разматрају просторне интеракције и путање главних јунака у роману Руски прозор Драгана Великића, с обзиром и на ауторове осврте на искуство Другог и релацију идентитета и простора у његовим есејима. Главни јунак се може сагледати као номадски субјект, док се кроз његово европско путовање, начин становања, послове и односе са људима може сагледати његово комплексно и амбивалентно постављање према референтним тачкама и структурама моћи. Својеврсна кружна композиција романа доприноси варирању и наглашавању у различитим контекстима овог основног проблема. Процесуалност идентитета предочава се кроз избегавање свега што је темељно, солидно, дефинишуће, већ се описује стање „између”, у покрету, у пролазу, у постајању.