ЖЕНА-ПИСАЦ У СРПСКОЈ КЊИЖЕВНОСТИ : ХЕРОИНА БОРБЕ ЗА ЖЕНСКУ ЕМАНЦИПАЦИЈУ - Стјеља, Ана (Наслеђе, 2015)
У раду се даје осврт на женско питање које се доводи у корелацију са дискурсом женске књижевности у оквиру српске књижевне традиције. Посебно се наглашава положај жена писаца у српској књижевности. Рад даје кратак историјат развоја женске књижевне активности, с посебним нагласком на оснивање и рад женских друштава, као и на покретање женских часописа. Кроз положај српских књижевница на српском књижевном небу, на прелазу из 19. у 20. век, као и током прве половине 20. века, може се пратити борба за еманципацију српске жене. У том смислу, српске књижевнице које су у то доба стварале и бориле се за своја права у оквирима књижевног света, могу се сматрати својеврсним хероинама борбе за женску еманципацију.