ОПОЈНЕ ДРОГЕ И ЛИЧНОСТ НАРКО-ПРЕСТУПНИКА - Славковић, Вукан (Наслеђе, 2015)
Трговина наркотицима је производња, узгајање, дистрибуција и продаја супстанци проглашених за опојне дроге, која је забрањена на глобалном нивоу. Као један од појавних облика организованог криминала, она подстиче и продукује општу кризу у друштву, дестабилизујући у великој мери његове развојне капацитете. Казна за трговину дрогом може широко да варира, у зависности од више фактора, укључујући врсту и количину дроге, географско подручје у коме се врши дистрибуција, као и од тога да ли је намењена малолетницима. Међународна трговина наркотицима је процес незаконитог кријумчарења дрога између држава. То изазива значајне проблеме, укључујући злоупотребу дрога и насиље, а наркотици који се најчешће користе у промету (нпр. кокаин, марихуана, хероин, итд.) узрокују зависност и обољења, због чега су ови продукти забрањени у већини држава. С обзиром да постоји константна потражња, показало се да производња и продаја великих количина опојних дрога представља врло уносан бизнис.