СИНТАГМАТСКЕ НАПОРЕДНЕ КОНСТРУКЦИЈЕ У СРЕДЊОШКОЛСКОЈ НАСТАВИ СРПСКОГ ЈЕЗИКА : МЕТОДИЧКИ ПРИСТУП - Николић, Милка; Петковић, Јелена (Наслеђе, 2015)
Предмет интересовања у овом раду јесте обрада синтагматских напоредних конструкција у средњошколској настави српског језика. Методички приступ је осмишљен тако да се повежу традиционални методички поступци са достигнућима тзв. активне наставе и савременим дидактичким системима (учење путем откривања, проблемска настава и корелацијски дидактички систем). Методички је оправдано да се у наставној пракси примени редослед по коме се прво обрађују координиране независне реченице, а да се после тога реализује обрада координираних конституентских јединица. Овакав приступ спроведен је у актуелном средњошколском уџбенику српског језика, а може се образложити чињеницом да је ученицима лакше да се са појмом напоредног односа упознају на примерима напоредних конструкција формираних од независних реченица. Обрада синтагматских напоредних конструкција у средњошколској настави српског језика осмишљена је у четири етапе (фазе). Дидактички циљ прве етапе јесте усвајање правила да је хомофункционалност нужни, али не и једини услов координирања конституентских синтаксичких јединица, и да хомосемичност представља додатни услов. У другој етапи циљ је да ученици закључе да хомоформност представља факултативни услов за остваривање синтагматских напоредних конструкција. Дидактички циљ треће етапе јесте да ученици усвоје критеријуме стандарднојезичке исправности напоредних конструкција. Четврта етапа посвећена је стилистичким карактеристикама синтагматских напоредних конструкција.