ЈЕДНО ОД ЗНАЧЕЊА ЕНГЛЕСКОГ ПРЕДЛОГА OVER - Аксић, Катарина; Радосављевић, Аница (Наслеђе, 2015)
У овом раду анализирамо могућност прагматичког извођења значења покривања које се приписује енглеском предлогу over. Показаћемо како се у неколико студија ово значење тумачи као посебно значење датог предлога, и има више варијанти у зависности од карактеристика ентитета које предлог повезује. Кроз неколико примера ћемо указати на то да се до овог значења може доћи приликом самог тумачења исказа. Полазимо од основног значења које за предлог over предлажу аутори принципијелне полисемије. Ово значење комбинујемо, пре свега, са познавањем контекста и карактеристикама трајектора и оријентира. Такође прихватамо став Lakoff-a о промени перспективе посматрања, тј. о ротираним схемама. Тако долазимо до значења покривања које не заузима посебно место у семантичкој меморији, већ се изводи приликом интерпретације исказа.