ПАНТРАГИЗАМ КАО ПОИМАЊЕ ЖИВОТА И УМЕТНОСТИ КОД ФРИДРИХА ХЕБЕЛА - Петровић-Јилих, Марина М. (Наслеђе, 2007)
Хебелова концепција драме је у најужој вези са његовим поимањем света. Драма треба да нам покаже однос индивидуе према целини. Људско бивстовање је трагично у оном тренутку када покуша да се одвоји од целине својим осамостаљивањем, својом тежњом за унутрашњом, личном слободом. У неминовност индивидуалне пропасти спада кривица, која настаје између Ја и његове неумерености и духа света. Драма показује дуализам између Sein и Dasein. Хебеловске фигуре живе на једној историјско обојеној сцени своје безизлазне егзистенције сатеране у неминовност. Помирење је могуће искључиво у интересу целине, индивидуа се у овом процесу губи, пропада. Пропашћу индивидуе се идеја мири са самом собом и на тај начин се успоставља првобитни поредак. Овај пантрагизам је шема мишљења Фридриха Хебела.