ЕЛЕМЕНТИ КОСМОГОНИЈЕ И ТЕОГОНИЈЕ У НАЈСТАРИЈЕМ ДЕЛУ ЈАПАНСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ - Васић, Данијела (Наслеђе, 2007)
Сваки митолошко−религијски систем обухвата читав низ различитих мотива о постанку универзума. За јапанску митологијује карактеристично је поистовећивање космогоније са теогонијама и етиолошким митовима, будући да антропоморфно божанство − ками, истовремено персонификује настанак различитих елемената живе и неживе природе, и цивилизацијских тековина. Након спонтаног настанка првих богова, теогонијски процеси настављају се полним сједињавањем пара богова − демијурга. Надаље, богови јапанског пантеона углавном настају различитим метаморфозама. Између осталог, у божанско се трансформишу излучевине божанства, као и крв и делови тела убијеног бога. Након повратка из земље мртвих, преображава се нечистоћа и предмети које је бог носио са собом. Напокон, божанства настају и партеногенезом, од делова мача и драгуља у поседу божанског пара.