„SKRIVANJE IZA BOLONJE”: METONIMIJA, METAFORA I POJMOVNO ZAMAGLJIVANJE U DISKURSU BOLONJSKOG PROCESA - Расулић, Katarina (Наслеђе, 2015)
U radu se na teorijskoj podlozi kognitivne lingvistike, na materijalu iz engleskog jezika, razmatra metonimijsko i metaforičko građenje značenja u diskursu vezanom za dugogodišnji proces reformi visokog obrazovanja u Evropi koji je poznat pod nazivom Bolonjski proces. Analiza nedoslovnih značenja toponima Bolonja u predmetnom diskursu pokazuje da u konceptualizaciji i diskurzivnom oblikovanju savremenog evropskog visokog obrazovanja važnu ulogu imaju metonimijska preslikavanja u kojima se ovaj toponim vezuje za različite, često neodređene ciljne pojmove, kao i višestruka, često nedosledna metaforička preslikavanja u kojima se pojmovni kompleks bolonja (za x) strukturira pomoću različitih izvornih domena (kretanje, prostor, građevina, mašina, biljka, osoba, organizovana grupa, trgovina, hrana/kuvanje), što kao rezultat ima nejasno referencijalno značenje ali preovlađujuće negativno asocijativno značenje. U razmatranju teorijskih implikacija ističe se potreba i značaj interdisciplinarnog dijaloga između kognitivne lingvistike, (kritičke) analize diskursa i pragmatičke teorije relevancije.