ТЕМА СМРТИ И МОТИВ МРТВЕ ДРАГЕ КОД ШАРЛА БОДЛЕРА И СИМЕ ПАНДУРОВИЋА - Бјелић, Никола (Наслеђе, 2004)
Рад разматра додирне тачке између мотива у поезији Шарла Бодлера и Симе Пандуровића, које су бројне и сложене. Док је једна група критичара, којој припада Скерлић, напала Пандуровићеву збирку песама Посмртне по части (1908) као »бодлеријански« израз »болесничког песимизма« и »декадентске поезије трулежи«, друга група, на челу са Исидором Секулић и Массуком, ватрено га брани, доказујући његову оригиналност. Реч је о двојици песника различитог доба и језика, али сличног сензибилитета, који је главни узрок њиховог подударања.