МУЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ У СЛОВАЧКОЈ - Жабур, Паулин; Лангштајнова, Ева (Наслеђе, 2007)
Музичко васпитање са сматра праксом музичке педагогике. Музичко васпитање као наставни предмет је друштвено организован, сврховит процес музичког развоја појединца. Музичко васпитање је одлучујуће при „уручивању“ и „посредовању“ музике новим генерацијама. Чланак се бави генезом, карактеристиком савременог схватања музичке културе и њеним положајем у словачким основним школама. Трансформација словачког школства после 1989. године се одвија јако полако. Реализација народне концепције васпитања и образовања на основу пројекта Миленијум би могла донети промене. Израда и поштовање народних и регионалних курикулума релевантно би утицали на стагнацију у развоју школског музичког васпитања.