IDENTITET I ŽRTVOVANJE U KANADSKOJ KNJIŽEVNOSTI - Влашковић Илић, Biljana (Наслеђе, 2015)
U knjizi Opstanak, tematski vodič kroz kanadsku književnost Margaret Etvud piše da se oni koji predaju kanadsku književnost, predmet koji ni sami nisu studirali, susreću sa dva ključna pitanja: „Šta je to kanadsko u pojmu kanadska književnost, i zašto bi trebalo da marimo?”. U zemljama izvan Kanade na ova pitanja je još bitnije odgovoriti, budući da su studenti engleskog jezika i književnosti tokom studija uglavnom izloženi najpoznatijim delima britanskih i američkih autora, te nikada ne razmišljaju o „kanadskoj” književnosti kao o zasebnoj oblasti u okviru književnosti napisane na engleskom jeziku. Iz tog razloga rad odgovara na pitanja koja je postavila Margaret Etvud i pokazuje da je za pravilno shvatanje kanadske književnosti kao zasebnog entiteta u proces učenja neophodno uključiti i njen nacionalni i kulturni aspekt. Rad zastupa tezu da je kanadska književnost većim delom zasnovana na potrazi za identitetom koji se jasno razlikuje od američkog, engleskog ili francuskog identiteta. Odabrani primeri iz književnih dela nekih od najpoznatijih kanadskih autora pokazaće da simbolički jaz koji stoji između kolonijalne prošlosti i moderne sadašnjosti Kanađana, kao i između kanadske divljine i kanadskih urbanih teritorija, često ometa potragu za kanadskim identitetom. Stoga kanadska književnost obiluje književnim likovima koji su predstavljeni kao žrtve, čije patnje postaju sastavni deo kanadskog identiteta.