SEĆANJE U POST-APOKALIPTIČNOM PREDELU: U ZEMLJI POSLEDNJIH STVARI POLA OSTERA - Мелић, Katarina (Наслеђе, 2015)
Teme izolacije, uništenja i otuđenja jedne su od glavnih tema u romanu Pola Ostera U zemlji poslednjih stvari. Individualno, kao i kolektivno, sećanje izranjaju iz nasilja, razaranja, rata i očaja u fikcionoj zemlji destrukcije i haosa. Osterova imaginarna država, koja se može lako razumeti kao alegorija, naseljena je likovima koji pokušavaju da izađu iz haosa, da sačuvaju sećanja uglavnom kroz naraciju. Kao što se može videti nakon analize ovog dela, narativ jeste jedan od načina čuvanja sećanja, identiteta, jezika od zaborava, kao i jedan od načina preživljavanja.