МЕТАФОРИЧКА КОНЦЕПТУАЛИЗАЦИЈА ЈЕЗИКА У СРПСКОМ НОВИНСКОМ ДИСКУРСУ: МЕТАЈЕЗИК, ЈЕЗИЧКЕ ИДЕОЛОГИЈЕ И ДРУШТВЕНА КОГНИЦИЈА - Богетић, Ксенија (Наслеђе, 2015)
Овај рад истражује метафоричке репрезентације језика у савременом српском новинском дискурсу. у основи рада лежи схватање да се идеологије о језику никада не тичу само језика (Vulard 1998), већ су неодвојиве од других идеологија везаних за друштвену организацију и контролу, и засноване на моћном симболизму по којем језик означава идентитет, припадност групи, друштвени и морални поредак. Грађа за анализу сачињена је од новинских текстова са темом језика прикупљених из најчитанијих дневних новина у Србији, објављених у периоду од 2009. до 2014. године. Метод се базира на анализи дискурса и когнитивној теорији метафоре (Lejkof i Džonson 1980). анализа показује да је у српском новинском дискурсу језик концептуализован кроз неколико основних појмовних метафора, пре свега из домена РАТА и НАСИЉА, кроз које одјекују тензије због језичких и друштвених промена. Кроз социо-когнитивни приступ метафори, рад има циљ да допринесе новијем истраживачком правцу који уједињује студије дискурса и теорију метафоре.