МЕТАФОРЕ У СРПСКОМ ЈЕЗИКУ ЧИЈИ ЈЕ ЦИЉНИ ДОМЕН ПОЈАМ МОБИЛНОГ ТЕЛЕФОНА - Станојевић Гоцић, Маја (Наслеђе, 2015)
У раду се истражује појава појмовних метафора у области модерних мобилних технологија у оквиру когнитивне лингвистичке теорије. Циљ рада је да се идентификују и објасне метафоре код којих појам мобилног телефона представља циљни домен. Предмет рада су онтолошке метафоре уочене у корпусу, а корпус сачињавају чланци о најновијим достигнућима на пољу мобилне телефоније објављени у дневним новинама на српском језику. На тај начин смо показали како се путем процеса појмовног пресликавања из изворног у циљни домен појам мобилног телефона може објаснити помоћу бројних других појмова и приказали језичке манифестације које настају у процесу пресликавањa.