НА ГРАНИЦИ ЖИВОТА И СМРТИ: ПРЕПЛЕТ СВАДБЕНЕ И ПОСМРТНЕ СИМБОЛИКЕ У УСМЕНОЈ ЛИРИЦИ - Вукмановић, Ана (Наслеђе, 2015)
Циљ рада јесте да покаже начине на које се у усменим лирским песмама преплићу свадбенa и посмртнa симболика. Свадба и сахрана истовремено су блиски и супротни обреди прелаза. Током њих човек се налази на егзистенцијалној граници. Анализа песама показује да усмена лирика користи различите кодове – временске, просторне, акционе, предметне – да би моделовала фолклорни рефлекс обреда. Паралеле се превасходно стварају кроз представе о цикличном времену и протоку времена, као и кроз аналогије између мотива далеке земље као земље смрти и удаје/женидбе на далеко. Жанровске релације између благослова и клетве, као и тужбалице и свадбене тужбалице продуктивне су за промишљање антрополошког односа између свадбе и сахране. Процеси моделовања су двосмерни – свадбеним кодом се моделује смрт, погребним свадба.