JOSEPH PAPP’S MULTIMEDIA CULTURAL PROJECT - Настић, Радмила (Наслеђе, 2007)
Џозеф Пап, амерички позоришни продуцент (1921-1991), усмеравао је и креирао позоришни и културни живот Њујорка од 1954. године до своје смрти 1991. Његов први велики пројекат био је њујоршки Шекспиров фестивал у Централном парку који је отпочео 1957. године бесплатним представама Шекспирових драма. Пап је 1957. од града добио зграду некадашње библиотеке Астор за извођење драма, приказивање филмова и експерименталних представа нових уметника. Она ће постати чувено Јавно позориште (Public Theater), а од 1992. зваће се Јавно позориште Џозеф Пап. Пап је подстицао алтернативно позориште и нове драмске писце попут Дејвида Мемета, Сема Шепарда и Дејвида Рејба, као и класичну традицију Јуџина О’Нила. Био је заслужан за извођење чувених мјузикала Коса (1967) и А Chorus Line (1975) који ће се изводити годинама па и филмовати. Џозеф Пап је подржавао мултимедијалне пројекте као што су мултимедијална опера Карсона Кивмана Хамлет, и популарни концерти Пјера Булеа са њујоршком Филхармонијом. Међу његовим сарадницима у Јавном позоришту били су уметници из других медија, пре свега дизајнери и архитекте. Имао је релативно добре односе са медијима, био је претходно запослен у телевизијској кући CBS, а многи чувени новинари и драмски критичари били су међу највећим следбеницима његових културних подухвата. Резултат његовог деловања био је да је Њујорк у деценијама Папове активности био, више него икад, културна престоница света.