ШТА ЈЕ ТО МУЗИЧКА КРИТИКА? - Радовић, Бранка (Наслеђе, 2007)
Основне поставке теорије музичке критике сагледане из емпиријског угла говоре о врстама, садржајима и жанровима музичке критике код нас. Одговори на сва питања везана за ову област нису могући, али су многе теме отворене на директан и интригантан начин, траже дијалог, сабеседнике и опоненте. Примери музичких критика који се нуде део су властитог искуства, потичу из различитих периода писања и на различите теме: оперске критике, концерти симфонијске, солистичке музике, о познатим светским именима и домаћим која тек крећу светским стазама. Остали начини писања о музици информација, осврт, рецензија, приказ и друго, предмет су успутних разматрања, док се музичка критика ставља у контекст уметничке критике, односно публицистике.