ПОРЕДБЕНЕ СТУДИЈЕ И СОЦИОЛОГИЈА КЊИЖЕВНОСТИ - Ерор, Гвозден (Наслеђе, 2007)
Разматрање појединих манифестација интеракције књижевности и друштва је за поредбене студије било увек незаобилазно у изналажењу агенса повезивања књижевности и књижевне судбине писаца ван своје средине – што није, само по себи, компаратистику усмеравало ка социологији књижевности. Данас је, међутим, у тој дисциплини доста демонстрирања варијанти социолошког метода који повезује иначе различите приступе књижевности и њеним разноврсним „умреженостима“. То показује и белгијски зборник радова Књижевност и друштво. Функција књижевне социологије у компаратистици.