ОСНОВНА ОБЕЛЕЖЈА УМЕТНОСТИ СТАКЛА У ФРАНЦУСКОЈ У 20. ВЕКУ - Bardin, Christophe (Наслеђе, 2007)
Током 19. века, Уметност стакла имала је неуједначену судбину. У почетку сјајну, захваљујући сјајним људима попут Емила Галеа и Морис Марино, која је потом постала сиромашна у уметничком смислу. Средином века, Уметност стакла постала је производна грана из економских, политичких али и естетских разлога. Овој грани уметности недостајали су велики ствараоци. Препород ове уметности дешава се тек током осамдесетих година овог века. Иронично, овај препород се није догодио захваљујући уметничком стваралаштву, већ захваљујући домаћој радиности.