НАРАТИВНИ СВИЈЕТ МИОДРАГА БУЛАТОВИЋА

Аутори

  • Cофија Калезић Ђуричковић Факултет за црногорски језик и књижевност на Цетињу

Кључне речи:

приповијетка, роман, драма, нарација, критика, гротескно, модерно

Сажетак

Литерарно дјело Миодрага Булатовића (1930‒1991) у нашу књижевност уноси раскид са моделима традиционалног начина приповиједања, који се у највећој мјери огледа у потенцирању иронично-пародичне и саркастично-гротескне транспозиције стварности. Већ првим збиркама приповједака Ђаволи долазе и Вук и звоно, аутор је изазвао пажњу читалачке и критичке јавности, у своје дјело уносећи немир човјека како патријархалне, тако и савремене профилације. Несрећа и несигурност, коју огољена и посуновраћена егзистенција у јунацима изазива, третирани су као круцијални проблеми у овим остварењима. На до тада невиђен начин, спајајући опозитне вриједности ‒ грубо и њежно, анђеоско и демонско, овоземаљско и митско, хумано и свирепо, реално и иреално, свакидашње и необично ‒ овај приповједач испољава тоталитет појавног свијета и људске душе. вјечита прича о човјеку и његовој судбини литерарно је представљена сложеним сплетом симбола који се, поређани наизглед хаотично и алогично, уливају у јединствену асоцијативну матрицу.

Референце

Bulatović 1999: M. Bulatović, Nikad istim putem (priredio Stojan Đorđić), Beogradski izdavačko-grafički zavod, Beograd: Srpska književna zadruga.

Jeremić 1965: D. Jeremić, Prsti nevernog Tome (eseji o savremenim jugoslovenskim piscima), Beograd: Nolit.

Kordić 1994: R. Kordić, Pornograf na magarcu, predgovor romanu Miodraga Bulatovića: Heroj na magarcu, Cetinje: Obod.

Milačić 1979: B. Milačić, Crnogorske književne teme, Titograd: NIO Pobjeda.

Tautović 1970: R. Tautović, Savremeni crnogorski pisci (kritički ogledi), Cetinje: Obod.

Tomić 2005: L. Tomić, Groteskni svijet Miodraga Bulatovića, Nikšić: Jasen.

Tomović Šundić 2007: S. Tomović-Šundić, Književno-antropološki portreti, Podgorica: CID.

Downloads

Објављено

30.11.2015

Како цитирати

Калезић Ђуричковић C. (2015). НАРАТИВНИ СВИЈЕТ МИОДРАГА БУЛАТОВИЋА. Наслеђе, 12(31), 285–294. преузето од http://nasledje.kg.ac.rs/index.php/nasledje/article/view/730